Hur kommer det sig att även riktigt skickliga föreläsare sällan skapar bestående utveckling?
En chef jag känner suckade över det häromdagen. Hans organisation stod inför stora utmaningar och nu skulle man anlita en föreläsare för att fylla på med kunskap och inspiration.
– Han är säkert duktig, sa min bekant, men ärligt talat låter de rätt lika allihop.
Kan vi stanna upp här en stund?
Jag är beteendevetare, pedagog och gruppterapeut, och har i 25 år stöttat människors lärande och utveckling. Det är inte kvaliteten på föreläsaren som gör att en luttrad åhörare kan känna sig blasé. Det saknas en verklig koppling mellan innehållet och åhörarnas egna frågor och behov.
När vi lyssnar på en föreläsning får vi svar på en generell fråga. Kanske träffar det rätt, kanske inte. Men verklig utveckling sker först när vi relaterar det vi hör till vår egen situation. Till våra egna erfarenheter.
Och det här har vi sällan tid för. Istället rusar vi vidare, fyller på med mer information – när vi egentligen skulle behöva bromsa in. Sortera intrycken. Reflektera kring vårt arbete. Våga möta det som skaver.
Det handlar inte om terapi. Det handlar om pedagogik.
Att stötta deltagare att ställa meningsfulla, utforskande frågor är en grundsten i verkligt lärande och ledarskapsutveckling.
Kanske känner du igen dig i att uttrycka dig i generella termer som inte riktigt säger något konkret, som: – Det är mycket nu. – Vi måste effektivisera. – AI förändrar allt. – Alla är stressade.
Men under de här formuleringarna finns nycklarna till din utveckling. Vad är det egentligen som händer? I vilka situationer märks det tydligast? Välj en av dem. Berätta om den. Vad lägger du märke till? Vad undrar du över?
Det kan verka läskigt, men allra bäst effekt får du av att reflektera i en grupp som leds av en van handledare. Varför? Du bromsar in och ger dig själv utrymme i en gemenskap och effekten du upplever är:
- Jag är inte ensam om att ha de här frågorna.
- Jag är ensam i mitt uppdrag, men här finns en grupp som stöttar mig.
- Gruppen gör mig rik på perspektiv och erfarenheter, eftersom vi delar med oss.
- Jag tänker fritt utanför skarpt läge.
Jag har sett – och själv upplevt – vilken skillnad det gör när vi uppmärksammar våra egna frågor och ställer dem. Du upplever tydligare var du står och vad du behöver. Det är som att när du är mer bekant med din egen situation så är det en lösning i sig.
Vad undrar du över just nu?